A mobilitási hét legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az egyéni autóhasználat egyre nagyobb térnyerése hosszútávon rendkívül komoly egészségügyi és környezetvédelmi problémákhoz vezet. Az autók drasztikusan növekvő száma miatt a gödiek is komoly problémákkal szebesülnek nap, mint nap. A légszennyezettség, a por és zajterhelés valamint az ezzel járó stressz folyamatosan nő. A száguldó autósok miatt egyre kevésbé biztonságos a közlekedés. Közvetlen kapcsolat van a városokban a halálos közlekedési balesetek és az autóval megtett utak száma között. Jól átgondolt városi mobilitási terv kialakításával akár felére csökkenthető az ilyen balesetek száma.

A városi mobilitás kialakítása

Göd vezetése az elmúlt években számos intézkedést hozott a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek javítására. Erősen támogatják a járdaépítést, sok helyen igyekeznek kialakítani akadálymentesített útvonalakat, folyamatosan bővítik a kerékpárutakat, térfigyelő kamerákat helyeztek el a kerékpárlopások visszaszorítására és számos helyen forgalomlassító intézkedéseket vezettek be.

Mindez hozzájárul, hogy városunk élhetőbb legyen, de a hosszútávon fenntartható városi mobilitás kialakításához mindenképpen szükséges a városvezetés és a város lakóinak összefogása.

Ennek érdekében a mobilitási hét nyitónapján 17 órai kezdettel lakossági fórumot tartunk a Dunapart Nyaralóházak Színháztermében, ahol a város vezetői ismertetik azokat a fejlesztési terveket, amelyek tovább segítik a kerékpáros, gyalogos és közösségi közlekedés térnyerését Gödön. Szeretettel várunk minden gödi és neveleki lakost a fórumon, ahol lehetőségük lesz saját elképzeléseiket is megismertetni a városvezetéssel.